Stefan cel Mare

De la Neciclopedie
Sari la navigare Sari la căutare

Stefan cel Mare (o avea Mare) a fost domnul Moldovei in perioada 1457-1504. El a fost canonizat si este considerat Stefan cel Mare si Sfant in prezent (nu conteaza ca a taiat sute de capete si a avut sute de curve, sau asta chiar conteaza).

Tata lui a fost taiat de unchiu-su, Stefan l-a taiat pe unchisul cu tot neamul, si pe toti cei care strambau nasul la domnia lui.

Cat despre luptele sale (hai sa recunoastem ca asta va interesaza), el a luptat si cu: turcii, ungurii, tatarii, valahi rebeli, moldoveni rebeli, polonezi, cu cei prosti, cu tradatorii, cu regi/sultani, cu lupi si ursi, cu balauri si dragoni, cu Stapanul inelelor, cu draci, cu fantome, cu tine, cu mine(n-a fost prea placut), cu TOTI CEILALTI, cu oricine altcineva mai deranja Moldova in acea pedioada, si in final si cu mai multe boli [1].

Culoare lui preferata era rosu, fiind al vinului sau a mantei sale sau a sangelui care varsa pe masa taind capul primul care avea la indemana. Impreuna cu varul lui (Dracula) avea o pasiune pentru sportul National (trasul in teapa).

Boierii il pupau in cur ori pierdeau capul, popii il iubeau ca mai mult statea la manastire decat pe scaunul domnesc, taranii il iubeau ca-i a dat pamant si multe batailii in care puteau sa se faca mucenici sau puteau omora pagani.


El a castigat toate aceste batalii, mai putin cu turcii. Acolo situatia e complicata, ei fiind in acea perioada unul dintre inamicii cei mai de temut ai Moldovei. Lupta sa contra Imperiului Otoman a fost exemplificata cel mai bine de catre un document redactat de un contemporan, un sultan turc (din pacate, numele lui a fost pierdut):

"Acu sa vorbem de Stefan al Moldovei, voevodul ei. Strasnic dusman el a fost, dar infrant este acu. Predecesorii mei cu el s-au luptat, castigand in multe lupte [2] , dar din pacate am si pierdut cate va batalii cu el [3]. Totusi noi puternic l-am lovit, omorand multi valahi[4], dar am si pierdut noi multi osteni curajosi [5]. Intr-un sfarsit, in anul 909, Stefan in sfarsit a murit rapus de Imperiul Otoman! Ultimii ani de viata ai voevodului au fost pasnici, infiintand 14613 de fabrici de tuica, fiind foarte apreciat de romani. Din pacate, turcii (nenorocitii) au distrus toate fabricile si au furat tot ce era de baut.

Note[modificare]

  1. daca mai descoperiti cu cine a mai luptat, scrieti aici
  2. doua dupa istorici
  3. 36 din cele 45 de batalii au fost castigate de Stefan
  4. aproximativ 50000 de moldoveni in toate luptele
  5. aproximativ 150000 de turci in toate luptele