Manele

De la Neciclopedie
Sari la navigare Sari la căutare

Atenție! Asigurați-vă ca după citirea acestui articol să nu încercați să ascultați manele la domiciliu ... Poate fi extrem de periculos pentru sănătatea dumneavoastră, vă spun din proprie experiență. Poate provoca reacții alergice majore ale vecinilor sau membrilor familiei și se poate lăsa cu o vizită de urgență la medic... Totuși dacă încercați, asigurați-vă că nu stați la etaj (Ați putea dori, de asemenea, să contactați morga).

Istorie[modificare]

Încă din referințe timpurii manelele apar în texte românești din secolul al 19-lea, în timpul perioadei suzeranității turcești asupra Principatele Române. Manelele moderne își au originea prin anii 1980 și începutul anilor 1990 ca traduceri tâmpite (sau imitații) ale cântecelor turcești și arabe. Acestea erau cântate pe străzile din Ferentari, un cartier sărac din București.

Maneaua este una din cele mai populare genuri românești, dar totuși și unul din genurile muzicale cele mai contestate în România de astăzi.

Multor români nu le place genul și doresc ca acesta să fie interzis.

Stil[modificare]

Enjoying manele.jpg

Aceasta este părerea unui specialist din punct de vedere profesional:

Maneaua este un gen foarte vast, un amestec de stiluri derivate (nu chiar originale). Deși la rădăcinile sale puteți identifica elemente muzicale lingvistice din țigăneasca, orientale și etnice (română), ele sunt puternic modificate într-un laborator de creare a muzicii pentru reduși mintal, prin lipsa de cultură și educație, influență distrugătoare pe care o lasă o societatea necinstită, înșelătoare și frauduloasă (ce a lăsat Ceaușescu (also called ”Ceashka”) în urmă ).

Mai mult, "noua" societate cu o dezvoltare rapid dezechilibrată, fără o clasă de elită, bazată pe sălbatice, vigoare extremă și corupție, o societate adecvată pentru haos și potrivită erei maimuțelor.

Punctele de mai sus nu sunt minciuni, vă asigur.

Care este mesajul manelelor?

 • OUG. Teme: de a face bani; invidie provocată altor persoane aflate în apropiere ( pe scurt să moară toți dușmanii); femei; viață în puf și pene și ignorarea sau negarea existenței persoanelor din jur + alte nonsensuri.
 • LAMENTARE. Teme: înșelarea nevestelor, pierderea iubirii vieții; dor sau mai bine spus ”aoleu viața mea unde ești ?”.
 • OBSCENITATEA. Teme: dorința sexuală; descrierea femeilor ca o combinație "de țâțe, fund și păsărică ", demonstrarea masculinității.
 • Imoralitate. Teme: apă potabilă; iarăși demonstrarea masculinității sau ceea ce se numește a fi șmecher (în traducere liberă de 2 ori prost și o data fraier).
 • FALSA IUBIRE. Tragedie din dragoste.... Însă totul se rezolvă printr-o întâlnire în 3.

Cum să devii un manelist de senzație ?[modificare]

 1. Ia-ți un nume cool (se mai spune și "nume de bashtan", ori "Bseudonim") de exemplu (Elvis, Ailenei, Bica Dănila, Vali Nebunu' (Crazy Vali), Anelka Balauru' Fermecat (Anelka the Enchanted Dragon), Gigi Fermecătoru' (Magic Gigi), Englezu de Fier (The Iron Englishman), Chipeșu Moineștiului (The Beauty of Moinești), Florin Salam (Flowers in Salami), Florinel Fiisu' - cu Soia (His Son - with Soy), Ion Fasole (John Beans - a nu fi confundat cu Jim Beam), Bibi Macaroană (Bibi Maccaroni), Copilul Minune (Wonder Boy) supranumit și Adiță Avortatu, Bărbosu DelaVrancea, Mihai Canal (Mycanalization), Ciupanezu, Danny Mertzan (Danny Mercedes), Piedone, Gigi Oaie (Gigi Sheep), Florin Fermecătorul (Florin the Enchanter), Slick Unsurosu' (Slicky Slick), Efes, Adonis din Carpați (Idolu' Femeilor), Titel Vocalistu' Nr. 1, Maria-Dolores de la Satu Mare, Sandu Ciorbă,(Sandu the Soup) Gigi Talent (The Skiled Gigi), Gigi Sabie ( sau Gigi Katana), Petre Țâță(Patrick Tit), Fane Patent (Stevie Tongs), Sile cu Gâtu' de Aur (Sile with the Golden Neck), Ricky de la Ciorogârla (Ricky from the Alcatraz), Jean-Balauru' cu vocea-n flăcări (Jean-Dragon with the Voice on Fire), Nicuşor Jeleu (Jelly Nicky), Vasile Trotinetă (Vasile Pedal-Scooter), Esmeralda Papuc (The Emerald Slipper), Băiatu de Aur (Golden Boy), Leonardo Africanu' (Leonardoafro), Minotaura del Monta, Alexiei Artistu' Nemărginit (Alexiei the Boundless Artist), Izabela de la Focşani, Cerumel Gherasim, Gutză Pută de Maimută(man with a ape dick that had a stroke), Regele Sexului (The King of Sex),Florinel din Pârlipaţ, Sile Cremosu' (Creamy Sile), Ion Păcătosu (Johnny Sins) etc) --> doar pentru a vă oferi câteva idei...
 2. Lipsă totală de cultură, și nivelul IQ-ului sub nivelul mării.
 3. Trebuie să deții: limuzină , castel cu multe turnulețe și un logo cu numele tău pe acoperiș (trebuie de asemenea să ai un logo cu dolarul american pe tavan), faraoancă (un fel de regină, dar mult mai grasa, având minim 200 kg) și boraci (purandei, cuvânt românesc pentru copii țigani/paraziți intestinali). Orice manelist trebuie sa fie un rege sau ceva gen ... Liviu Mare Ban de Corabia (i.e.: Liviu Great Earl of Corabia).
 4. Sa ai familia în pușcărie, și rude care traiesc pe sub poduri, sau în cutii de carton
 5. Look
  1. Să porți inscripții gen "69 Puta Madre" și să nu știi ce înseamnă.
  2. Dacă ai peste 35 de ani trebuie neapărat să porți o mustață mare și să ai un zâmbet faimos precum Vali the Blizzard(Vali Vijelie) și Nicholas Gutza (Nicolae Gutza).
  3. Bijuterii: de astea trebuie sa ai cele mai multe , bling-blinguri , coliere de aur, brațări de aur, inele de aur (sa cantărească mai mult de 50% din greutatea corpului tău)(ceva în gen minim 10 kg), monezi de aur foarte mari (salbe)
  4. Tunsoarea: părul trebuie să fie dat în părți și neapărat dat cu gel; de obicei cel mai provocator mascul manelist adoptă un fel de frizură punk, prin a-și rade părțile laterale ale capului; dar oricum simptomul ăsta nu trebuie confundat NICIODATĂ cu stilul punk, deoarece pentru maneliști este doar o strigare de ajutor datorită dificultăților sexuale pe care le au ("au pula mica" pe românește); vor să pară că au cocoșelul mare așa că își fac o creastă; alți maneliști cu IQ-ul sub -50 se rad de tot pe cap, lăsând doar un pic în vârful capului ("un smoc nenorocit")
  5. Culoarea părului: negru, preferabil cu urme stranii de contaminare ce seamănă cu dungile galbene
  6. Haine: bătătoare la ochi și cât mai fără stil. Trebuie să ai un tricou negru, alb sau roz, ciocate, pălărie de cowboy (văcar), vestă și șosete albe; undeva pe haine trebuie să scrie NEAPĂRAT o inscripție strălucitoare cu: "Gigolo Italiano" care să coste undeva între 500$ și 2000$ reprezentând astfel valoarea manelistului care o poartă
 6. Să ai o voce și un stil care spune de la sine : Mândru că sunt gay
  1. Să ai pielea mai ”bronzată” este un plus (gipsy style)
  2. Este destul de trendy pentru un "cocalar" (alint pentru manelist) să poarte haine albe pentru a-și pune în evidență culoarea pielii, și să rănească retina oamenilor care-i observă și astfel să nu mai poată vedea banii murdari pe care aceștia îi aruncă la picioarele lăutarilor performând astfel un ritual celebru în care repetă excesiv cuvintele "fără număr".

Versuri[modificare]

 1. Cuvinte obligatorii: puicuțe ("fetitze/bagaboante"), bani ("bani/parai/bijtari/lovele"), duşmani ("dujmani"/"golani"), femei ("Femei"/"muieri"/"purisance") , prințesă ("printesa"), beutură ("Mancare & bautura"), dolari ("euro"/"dolari"/"Marci"/"parai"/"bijtari"), aur, milionar, Mercedes ("Mertzan"), telefoane mobile ("celular"), inima, suflet, Dumnezeu, viata, valoarea ("Valoare")
 2. interjecţii: ooooooooff, ah, sha-la-la, cicalaca-cichicha, HEP-Hei, Hopa-Hopa, solooo, Hauz ", fara numar, jaga jagga, Salam Tza... Reggeaton Tza, etc.
 3. Melodiile trebuie să mai conțină:
  1. Greșelile gramaticale
  2. Expresii de genul: "lu Copilu' Meu", aşa cum vreau CA SA te regăsesc "
  3. Vers liber sau La la la la la la la ......... etc ....... viața meeeaa
  4. Rime cu aceleași cuvinte
  5. Metafore extreme, cum ar fi "cea mai floare dintre flori" (Floarea Florilor), jmecheru baștanilor
  6. Cuvinte Străine (bambina, ragazza, etc)
  7. Versurile trebuie repetate de minim 5 ori ... altfel cariera ta nu este pe drumul cel bun ...

Nu uitați că maneliștii trebuie să primească bani în permanenţă, în timpul prestației ("Banii ÎMI vin permanent / Parca am abonament" ; "Si-am un creier supersonic, Ce gandeste electronic", etc.). În timp ce primește banii manelistul trebuie să spună, de asemenea, "Fără număr, fără numărrrrr" (Aceasta este imnul naţional pentru manele)

  1. Trebuie să te condsideri manelist adevărat ... dacă nu exista "(versuri" rap în melodia ta, nu se vinde piesa deci nu esti in top .....
  2. Vă trebuie și un exemplu de dedicație : "here de la George si Fratii mei de peste Prut!"

How to create manele[modificare]

Manele software


Teme de manele

 1. Dragoste
  1. Relații
   1. Cât mai multe femei
   2. De succes
   3. Tragice (despre despărțiri)
   4. Înșelare
  2. Despărțiri
   1. Pentru altă persoană
   2. Pentru bani
   3. Pentru de-amândouă
  3. Moarte
 2. Familie
  1. Copii
  2. Soție
  3. Frate (de obicei pentru a-l felicita, cantecul numindu-se în genul "Fratele Meu", și conține numeroase dedicații pentru acesta)
 3. Bani
  1. mai mulți bani
  2. Cum să cheltui bani (pe curve, țuică și cu tovarășii)
  3. Invidie
 4. Pentru a te lăuda (pentru avere, că o duci bine, că ai noroc la sex, sex appeal, numărul de "gagici" )

ATENȚIE!!! FOLOSEȘTE PROGRAMUL CU ATENȚIE!! RIȘTI SA-ȚI PIERZI PÂNĂ ȘI ULTIMUL NEURON PE CARE ÎL MAI AI!!!

Linia melodică[modificare]

 1. Instrumente
  1. Acordeon (țiganii trebuie să aibă un zâmbet uriaș, și neapărat minim un dinte de aur stralucitor (dacă nu de aur macar cariat să bată la ochi))
  2. Voce penală
  3. Instrumente de suflat (ex trompetă) (tiganul care cântă la ea trebuie sa aibă o gură mare și o mustață mică neapărat)
  4. Tobe sintetizatoare - exemplu de sunet: ta ran ca tan ta ran ca tan
  5. Chitară (tehnica preferată: prefă-te că dai din degete)
  6. Saxofon (doar dacă se lasă cu chiuit - gen: Haililiii, Hauliuuuu)
  7. Vioară electrică (culoarea alb neapărat)
 2. Voce
  1. Opțional
  2. Ecou
  3. Accent străin
  4. Piesa să includă rap
 3. Originalitatea este ”foarte” opțională
 4. melodia are același ritm (de obicei copiat de la o melodie de succes), orice schimbare poate duce la eșec total în lumea maneliștilor.

Videoclipul Piesei[modificare]

 1. Miscări dance(pentru manelist)
  1. La stanga - la dreapta (maximi 2 pași ... mai mulți riscă pierderea echilibrului datorită abdomenului lăsat în față)
  2. Bați din palme
  3. Zâmbet mare pentru dezvăluirea publicului a dinților din aur(respectiv cariați)
 2. Videoclipul de pe fundal poate fi ori furat de la un film indian, un efect grafic luat din Winamp\Windows Media Player\etc sau chiar asta. De asemenea poate fi folost screensaverul "3D pipes".
 3. 15 sau 20 de petarde care-și mișcă fundul
 4. Setări proaste sau inexistente
 5. De preferat prefă-te că faci playback cu un microfon de jucărie(în rarele cazuri în care vrei să cânți live, ca "Mare Artist" trebuie să fii foarte beat)
 6. Lumini puternice (cât mai colorate)
 7. Mașini Sport (pentru a cânta în ele)
 8. Banii care zboară spre ”marele artist” (manelistul)...care repetă cuvintele "făra număr" de minim 1000 de ori ca și ascultătorii să le recite din inimă
 9. Filmare cu verde in spate
 • www.musicmatters.ro

TraDucEre RO : Marianf